Раселување на родот Сканда, Один и Скиф со Словен и Рус

_tri_bog-s

Материјал од наследството на Словенско – Ариевските народи Том 5 , Глава 4

Родот руски преживеал пресврти во Седморечије (Омска област, Алтајски гори) по мерка на повлекувањето на водата и мразовите продолжило раселувањето во Европските степи на Црното и Азовското море, каде е изнајден заеднички јазик со останатите таму од после потопот родови на бели луѓе. Иако, некои од нив живееле долго време во изолација, и многу загубиле од примордијалниот единствен јазик на Словените и Аријците. До VII век пред новата ера најголемата населба руска постоела долж големите реки во огругот на Руското (Црното) море. Престолнината на стариот град се сметал Хорсун. Во сливот на Буг бил пристанишниот град Уруб (сега Николаев), во сливот на Дњестар изграден е Белогорд, во сливот на Дон тврдината Русу (сега Азов), во Крим градот Саки и Новогорд (сега Симферопол).

37fb152048d15449daf4e42dd76eaeeeВториот Харијски Поход

Во петиот милениум, Прицрноморските и Азовските степи доживеалe инвазија од Русите на Исток на чело со Кралицата Исхар (Иштар?). Потоа, кога Седморечниот кнез Сканд се вратил од вториот Харијски поход во Индија 2616г. до н.е. (2893 СМЗХ), жрецот (свештеникот) Один го благословил неговиот род за преселувањето на европскиот дел од копното. Тие минувале крај Урал, и излегле на реката Матна, а во близина на езерото умрел волшебникот (волхвата) Мојск, а во негова чест, ова езеро било именувано како Мојско-езеро. Реката била наречена Волхва. После тоа тие отишле подалеку на север. Таму Скакнд го поставил и основал новиот Азгард (Свеодски – носител на светлината Одинова). Кнезот Сканда умрел, но пред смртта рекол дека ќе ја штити земјата на светот Нава (светот на покојните), така и постанало името на таа земја – Сканд-и-Навија. После успешната преселба на Сканда првосвештениот Один истотака го присобирал својот род кој останал во Седморечијето каде владееле неговите браќа, и тој на почетокот оди на запад кон Гарадарика (Городишенскаја Русија), а потоа јужно до земјата Саков (Казаков), оставајќи позади себе некои од луѓето предводени од своите синови (така во степите се појавил родот Јасов – Асов). После тоа заминал на Северното море.

gungnir

Во 3099 г. од СМЗХ (пред 4414 години), синовите на Донскиот козачки цар Уравана – Рус, Словен и Скит,  ја опремиле камперската армијата на Козаците за подоцнежното раселение. Помбладиот брат Скит останува во црноморската степа. Рус требал да биде на Дунав, а постариот Словен со сестрата своја Илмера оди на север каде во 3113г. од СМЗХ (т.е. пред 4400) го основале главниот град Словенск. Неговиот внук, кнезот Венд синот првенец на Волхва во чест на својот дедо го нарекува својот род ”словени” и започнал да војува на север. Во 24 век до н.е. во руските степи, пристигнле русите од Урал на чело со војводата Суриа и неговиот постар син Самар. Во 1703 години до н.е. степскиот цар Авар оргранизира воен поход во Египет. Во 1418 години до н.е. војводата на степските руси Таргитај Невр, ги разбива Городишенските руси.

1069815_10200814662662448_415115121_n

Во 1391 години до н.е. умира на Дњепар кнезот Таргитај, и на негово место е избран кнезот Радигоша.  Во 1348 до н.е. него го сменил син му Рос, кои во 1321 до н.е. го победил царот на русите-скити  – Черног, во чија чест е наречен градот Чернигов. Во 1262 години до н.е. под ударите на ахајците умрела Тројанска Русија (заедно со градот Троја) – и дел од Русија – тројанците биле предводени од Антенор кои истотака решил да оди во Црното море и Азовските степи.

И ова сега е подржано со горенаведените документирани извори.

Slav25000

  • Сага за Инглизите

Земјата во Азија на исток од Танасквилј се нарекувала Земјата Асов, или домот Асов, како и главниот град на земјата се нарекувал Асгард (сега Омск). Управител бил тој, кој се нарекувал Один…

923105_10200494094448443_783731313_n

960247_10200494077888029_2059467720_n

Планинскиот венец уште повеќе се протегнувал од североисток кон југозапад (Уралски гори). Тој ја оделува Голема Скитија со другите земји….на југ од него се простира Земјата Турок…бидејќи, Один бил визионер-провидец и ведуњ, он знаел дека неговото потомство ќе ја насели Северната украина на Светот. Он ги испланирал своите браќа Ве и Вили да бидат управители во Асгард, а самиот тргнал по патот и со него биле сите Дии (жреци, свештеници) и многу други народи. Он на почетокот тргнал на запад кон Гардарики, а потоа на југ кон земјата Саков, со него биле многу синови, и потоа таму го оставил народот и своите синови за управители (потоа тоа и се нарекло Азовско море, а еден од племето ја составил сегашната Осетија наречена Јаси или Оси, а другата Лани или Алани), и тој отишол на северното море, и се сместил на едно од островите…..Один умрел во земјата Свеев (денешните швеѓани) и после смртта бил спален и тоа спалување биле великодушно – …..димот и чадот од погребниот оган се воздигнале високо кон возДухот…..”

  • Мазурински летописец

(ПСРЛ т.31 изд. 1968)

”Во летото (годината) 3099 (од С.М.З.Х.) Словен и Рус со родот свои, се одвикнале од Ексинопонт (Црното море) и од родот свој и од братот (Скит) и оделе по земјата вселенска, тие крилати орлови прелетале многу пустини, во потрага по места за преселение, и на многу места ги одмарале мачевите, и никаде не обезбедиле за себе преселение.  14 лета на пусти места и земји управувале, преживувале и дошле до некое големо езеро, наречено Моиска, потоа преименувано во Иљмер во името на својата сестра Иљмера. Тогаш Волхвите заповедале да бидат самите наследници на тие места. И постариот Словен со родот свои и со сите други под рака, биле по страната на реката, наречена тогаш Матна, потоа истата била преименувана во Волхова по најстариот син Словенов, наречен Волхов.

1185170_379518298842164_1566698670_n

Летото 3113 (од С.М.З.Х.) големиот кнез Словен поставил град и го именувал него – Словенск или како што се нарекува денеска Големиот Новоград од сливот на гоелмото езеро Иљмера и по реката Волхва како две-третинска определба, и од тоа време новодојдените Скити биле именувано во Словени…

Од Акимовскиот летопис истотака е познато дека и другиот син на Словен, кнезот Вандал (Венд) кои управувал по смртта на Словен ”одел насекаде на север, исток и на западните мориња и земји, земјите на крајните мориња ги искружил и ги покорил со пород….”

  • Велесова Книга

” Зборовите на кнезот Словен со братот свој Скит кога пристигнала голема вест од исток (кои сеуште биле преселеници од Сибир во Европа) тој рекол ” Идам до земјата Иљмерска и Дунавска”. И така и било, а најстариот син го оставил со старешината Иљмер и отишол во полноќта (северно), и таму го утврдил својот град Словенск. А брат му Скиф (Скит) бил покрај морето и бил со него најсариот негов син по име Венд, а после него бил неговиот внук Кисек, што владеел во степата.  И крв таму течела и битка преголема свирепа беснеела по двете страни на Дунав. До горите руски (Карпатски) и гребенот Карпински (Кавкаски). И ги поразил и отргнал од себе. И родните се огласиле за повикот на светлиот поединец, што ја утврдил земјата наша”

Слава Божја и Слава за Нашите Многумудри Предци !

Advertisements

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s