Гуанчите и тајните Канарски пирамиди

fghjklggggy

  • Белите народи на Канарските Острови

Мистериозните пирамиди пронајдени на Канарските острови – ексклузивната туристичка дестинација на Атлантикот, може да биде нитката која недостасува помеѓу Античкиот Египет и исчезнатите цивилизации од Централна Америка. Во истиов исказ, пред самата смрт, искрено верувал познатиот норвешки истражувач Тор Хејердал  (Thor Heyerdahl). Според неговота длабока увреност, говорел, дека неколкуте пирамидални градби, можат да ја докажат теоријата дека античките морепловци пловеле преку Атлантскиот океан неколку илјадници години пред Колумбо! На некој начин, доколку верувате во постоењето на Атлантида, тие со помош на прастарите извори и поморските карти, го следеле патот по кој редовно пловеле сјајните морепловци на оваа ”хипотетична” и митска цивилизација. Како сторија вклопена во платоновите дијалози, на Атлантида генерално се гледало како на мит, кој бил создаден од Платон за да ги илустрира неговите политички теории. Иако функцијата на сторијата за Атлантида им изгледа јасна на повеќето научници, тие, сепак, се расправаат околу тоа дали Платоновиот приказ бил инспириран од некои постари традиции. Камуфлирањето на вистината во облик на мит и фантазија е само вешта тактика на онаа паразитска сила во светот, што веќе илјадници години работи на фалисфикување и искривување на историјата, се со цел човештвото да заборави на своите корени а со самото тоа да се загуби во секаква смисла, превенствено во духовна.

pyramidspainЕнигма во средиштето на пирамидите

270978_f520

map_of_canary-islands

Tenerife_locator

Idolo_guanche_Museo_Canario

guan_cave

Пирамидите од Канарите имаат неверојатна сличност со пирамидите кои ги подигнале старите Египјани, потоа припадниците на средно-американските цивилизации на Маите и Астеките. Ним им претходела Атлантидската цивилизација, како посебен извор и инспирација во многуте културни дострели. Тор Хејрдал за постоењето на овие пирамиди дознал пред крајот на 80-тите години на минатото столетие, од една статија објавена во шпанските новини за група на мистици од Канарите, кои веруваат дека Земјата е населена од Свемирот и кои ги користат пирамидите за своите необични мистични обреди. Теоријата на Тор била нешто поинаква: тој сметал дека обичајот на подигањето на пирамидите на островото го донеле Гуанчите  (Guanchi), староседелците. Меѓутоа овие староседелци Гуанче, биле типичен и егзактен пример за Аријци. Имале долги и светли коси, (црвени и плави) имале бради и биле високи над 2 метра, изгледале прекрасно и божествено и поседувале силни ментални способности, и секако начинот на живот и градењето на вакви прецизни геометријски градби, можеле да го работат само интелегентни раце.

Teno-Pyramid-1 (1) by Andrea MontgomeryПирамида Тено Алто 

Кога Шпанците почнале да доаѓаат на архипелагот на Канарските острови во XV век, ги затекнале мистериозните домородци, имено, народот Гуанче, кој ги истребиле за помалку од стотина години. Еве уште еден класичен пример за јудео-христијанскиот инквизиторски и ликвидаторски геноцид врз древното Аријско население. Гунчите живееле во пештери и ги мумифицирале своите мртви. Биле високи, и со бела боја на кожа. Немале бродови. Изолирани на своите острови, Гунчите не се мешеле со другите народи и раси низ историјата. Она што нив ги одликувало од урбанистичка перспектива се скалестите пирамиди. Пирамидите на Канарите се подигнати во правилна насока исток-запад, прикажувајќи го излезот и залезот на сонцето. Внимателно изградени скалила на западната страна, каде секоја пирамида води до врвот. Се претпоставува дека некогаш на рамниот врв се наоѓале опсерватории како кај другите народи.

user_50_2009110712233222978

redhairedmummiescanaryislands1

ways-08-guanche-lГуанче мумии

Истражувачите кои го откриле овој народ Гуанчи 1402. година, откриле и иригационен систем, остатоци од керамика, мумии, цртежи на ѕидовите на пештерите и рушевини од праисторијските градови. Прекрасни цртежи од умтениците Гунчи на пештерските ѕидови биле скоро идентични со оние кој ги сликале народите од јужна Франција. Нивната керамика, стара околу 20 000 години, била украсена со дизајн кој е идентичен со оној од најстариот период средно-американскиот народ.

luyfguyf

CAN-stone ball Sta_Cruz Tenerife

Интересно било откритието на камените статуи на Гуaнчите кое представувало гол маж коj носи глобус…..идентичен на Атлас кој на своите раце истотака ја држи планетата земја….

Интересно е дека Гунчите уште од тогаш знаеле дека Земјата е округла. Архитектурата на Гунчите е идентична со градбите на Маите, Перуанските култури или Сумеријците. Интересно за Гуанчите е дека имале скоро ист јазик како и Баскијците, кои живееле во Шпанија и Берберите кои живеат некаде во Африка (Мароко), како и иста крвна група, обичаи и физички карактеристики. Тие никогаш не биле во контакт според конвенционалната историја. Биле изолирани. Единствено нешто што може да ги спои е дека некогаш помеѓу нив бил континент, односно Атлантида…Денеска многу научници сметаат дека Гуанчите биле потомци на преживеаните Атланти.

Види за:

12018970

  • Кој биле тајинствените Гуанчи?

guanchebusiojcgracia

За мистериозното потекло на Гуанчите, се смета дека тие се припадници на Расата, односно на белите староседелци, каде Шпањолците ги затекнале на Тенерифе, кога за прв пат се истовариле на Канарските острови. Постојат различни наговестувања, а во овој текст за тоа нема да се говори. Но, занимливо е дека тие, како и Египјните, ги мумифицирале своите мртви, а нивните обичаи и традиција и денеска се предмет на научните истражувања не само во Шпанија, туку и во светот. Користејќи најсовремена опрема, Тор Хејердал утврдил дека во центарот на пирамидата постои непознат објект, кој е направен, ниту од вулкански материјал, ниту од земја. Заедно со тој археолог од повеќе европски земји, тој имал намера да го ископа тој непознат предмет, како би ја утврдил неговата старост, материјалот од кој е од направен и неговата намена. Бидејќи локалните власти биле од почетокот против ископувањето на гробовите на Гуанчите, Хејердал не го осознал своето истражување, бидејќи наскоро морал да го напушти Тенерифе. Одпатувал за Перу, каде неколку недели ја истражувал Пирамидата на Сонцето и Пирамидата на Месечината. Говорел дека искрено се надева дека локалните власти на Канарите, сепак, ќе му го одобрат продолжувањето на истражувањето, но тоа не се случило, бидејќи службените лица во Гимар останале при својот став дека ” сулудо е да се ископуваат неколку стари камења” и дека иднината е поважна од минатото.

maurice31

Sepia-Guanche

Во меѓувреме, приказната за тенерифските пирамиди постанала занимлива за целиот свет. За да го стиша тој интерес од островото се огласила локалниот археолог Марија Гарсија, која објавила дека нејзините колеги кој разговарале со жителите на островото дошле до сознанието дека пирамидите ги подигнале шпанските доселеници!

”Тие мислат дека пирамидитe можaт највеќе да бидaт 100 години стари”, изјавила Марија Гарсија ( и останала жива)…

” Воопшто не може да се вклопат во некаква теорија за тоа дека тие представуваат некаква врска помеѓу јужноамериканските, египетските или пирамидите од легендарната Атлантида!….”

Меѓутоа, Арна Скјерсвелд (Skjolsvold), истражувач во Хејердаловиот музеј ”Кон-Тики” во Осло, има поинакво мислење.

” Пирамидите се многу постари од времето на доаѓањето на Шпанците на Канарските острови. Тие имаат занимлива и необична структура и требале секако да бидат истражени!..”

Постојат две пирамиди во близината на Гимар и неколку слични објекти на другите Канарски острови. Канарите се наоѓаат на раздалеченост од 50 до 250 милји од афричкото копно и биле познати на Феникијците, Римјаните и другите антички морепловци. Но, никој не знае како и од каде пристигнале тука Гунчите. Тие биле бел народ кој користел орудија направени од груб камен. Немале лакови и стрели, не користеле метали и не поседувале никакви знаења за правање бродови или чамци. Меѓутоа оваа примитивност, според некои се должи на тоа дека немале никакви потреби за лов, но истотака дека островот немал доволно ресурси и метали за повисок развој. Нивниот јазик, сега е скоро потполно заборавен, сроден е со јазикот и Берберите во Северна Африка, и мерењата на околу 1000 скелети во Археолошкиот музеј во Санта Круз на Тенерифите, потврдиле дека тие, можеби, припаѓале на берберските народи.

ee76c4ca-a59f-41af-9961-7dcaf951a33c

VLUU L200  / Samsung L200

Гуанчите се скоро во потполност истребени во шапските инквизиторски и освојувачки походи во 15. век. Голем број на припадниците на тој народ директно страдал во битките со Шпанците, а уште поголем број умрел од болести кој на Канарите ги донеле освојувачите. Оние кој преживеале или се продавани како робови, или, што бил поредок случај, стапиле во брак со Шпанците и така се потполно асимилирани. Меѓутоа, денешните жители на Канарските острови со гордост искажуваат дека се – Гуанчи!

Археологот Марија Гарсија кажува:

”Најраните податоци кој ги имаме за нивното присуство датираат од првиот век п.н.е. , а располагаме со податоци дека на овие острови живееке во V век од нашата ере. Најголема мистерија е како тие стигнале овде, бидејќи немаме никакви траги кој би ни укажувале дека тие било кога во својата историјата користеле бродови, чамци или некои други пловила!….”

Eдна од теорите кажува дека првите островјани стигнале на Тенерфе со феникијските мореполовци од Картагина. Кога Римјаните ја уништиле Картагина, линијата за снабдување била прекината и цивилизацијата Гуанче била осудена на бавно умирање. Ископувањата на пирамдите можеби би пружиле доказ (кој археолозите долго време го барале) за изгубеното знаење за металите и градењето на бродови. И конечно, може би да биде изгубената нитка во ланецот на сознание кој ги поврзува пирамидите во Египет со сличните монументални градби кај цивилизациите на Маите и Астеките во Јужна Америка и Мексико, како и легендарната Атлантида, хипотетичната цивилизација за која египетските свештеници така убаво му проповедале на грчкиот историчар Солон.

Во постарите верзии на (Google Earth) можеа да се пронајдат следниве траги, кои дури се гледаат од сателит. Но во поновите верзии, оваа трага ја испеглаа, можеме и да претпоставиме зошто.

atlantis-google_1848004c

atlantisfoundgoogleearthЗападно од Тенерифе и Канарските строви се наоѓаат колосални траги, што алудираат на древен континет-остров а воедно и цивилизација. 

110314-science-atlantis-1031a.grid-8x2

 

Слава Божја и Слава на Нашите Многумудри Предци!

Advertisements

One thought on “Гуанчите и тајните Канарски пирамиди

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s