Петар “Велики” Романов – Непожелна Вистина

foto-472

Петар “Велики” – е многу интересна и контраверзна историска личност. Земети ги најмалите гласини за неговата замена во текот на неговото патување за време на младиот Петар со Великиот Aмбасадор.  Откако ја напуштил Амбасадата младичот, на дваесет и шест години, има над просечната висина, здепаста градба, физичко здравје, има младеж на левиот образ, има таласеста коса, добро образован, сака се руско “православно” (подобро би било – побожен) христијанин, која ја знае и носи Библијата во срцето итн… Две години подоцна се враќа човекот кој, практично не говори на руски, мрази се руско, до крајот на животот не научил да пишува на руски, заборавајќи се што умеел се до излезот во Великата Амбасада со чудесно стекнатите нови вештини, нема младеж на левиот образ, права му е косата, со болен изглед за човек од четриесет. Зар тие помалку неочекувани промени му се случиле на младиот човек за време на одсуството од две години. Интересно е што, во документите од Големата Амбасада не се споменува тоа, дека Михаилов (под тоа име отишол во во Амбасадата младиот Петар) постанал болен од температура, а всушност, за Aмбасадата тоа не било тајна, он во суштина е, “Михаилов”. Oд патувањата наназад, човекот, болен од температура во хроничена форма, со трагови на долгата употреба на жива што се користи за лечење на тропската-треска.

Покрај тоа, после враќањето негово од Големата Aмбасада, Петар I , за време на поморските битки, демонстрирал големо искуство на бординг борбите, поседувајќи специфични особини, кои само може да се научат од искуството. Ваквите битки бараат личен ангажман и исуство. Сето ова ни говори за тоа, дека човекот, враќајќи се  од Големата Амбасада, бил искусен морнар кој учествувал во многу морски битки, и со многу пловидби во јужните мориња. Пред патувањето во Амбасадата, Петар I не учествувал во никакви поморкси битки, барем затоа што за време на неговото детство или адолесценција, Московија, или Московска Тартарија немала излез на море, со исклучок на Белото Море, кое е невозможно да се нарекува тропско. Да и на оној Петар I често не му се случувало, и тогаш како одликуван патник. За време на својота посета на Соловецкиот манастир со бродот на кој бил и он, чудесно се спасил за време на бурата, и он го направил тука спомен крстот за Архангелскиот собир, по повод спасение во бурата. Ако се додаде на тоа и фактот дека, длабоко саканата сопруга (Цариците Евдокија) каде беспомошо, кореспондирала додека он бил одсутен, по враќањето од Големата Амбасада, не го гледале со нејзе, без објасување, ја испраќа во женски манастир. По враќањето од Големата Aмбасада во летото (годината) 7207 С.М.Ѕ.Х. или 1699 од Р.Х. скоро истовремено, “изненадно” починал П. Гордон, бившиот “ментор” на младиот Петар и неговиот “пријател” Легорт. Имено се потикнало во младиот Петар желба за инкогнито да оди во Големата Амбасада. Moжете да продолжите да ги наведувате разликите помеѓу човекот кој отишол во Големата Амбасада и оној, кој се вратил од истата. Премногу факти говорат во прилогот на супституцијата на Петар I, во текот на ова патување. Најверојатно замената се случиула поради фактот дека правиот Петар бил далеку од таква согласност и желба да ги види домаќините П.Гордон и Лефрот. Во таквото сценарио, за судбината на вистинскиот Петар никој нема да му позавиди. Во секој случај, сето свое ”велико” правиот Петар I или e безпризорно дете, или тоа се случило по враќањето од Големата Aмбасада. Ајде да го освежиме сеќавањето на овие ”велики работи” и да ги видеме од поблиску:

1. Одма после неговото пристигнување тој го вовел Христијанскиот календар во пракса во 7208 (Славјанскиот хронологијски систем) или во 1700 н.е. Несомнено, тој бил свесен перфектно за постоењето на Христијанскиот календар, бидејќи бил едуциран како ортодоксен сувереник. Како и да е, пред Амбасадата он не го ни разгледувал реформирањето на системската хронологија. Овој Славјански хронологијски систем датира наназад и започнува од потпишувањата на мировиот договор помеѓу Словено-Аријската Империја и Древна Кина (Аримија), кој изчеснува со причина. Тоа значи дека илјадници години долгата историја на Словено-Аријските народи исчезнува истотака, и условите за фалсифукување на модерната верзија се воздигнале. Оваа работа била завршена од страна на “големите Руски историографи” – Gottlieb (Theophil) Siegfried Bayer, Gerard Friedrich Muller, August Ludwig (von) Schlozer (сите биле Германци, односно јудео-ватиканска школа). Со текот на неколку генерации, само неколкумина се сеќавале какви настани се случувале пред времето на Петар Велики.

2. Он вовел крепосно право, односно робоство, за својот сопствен народ, робство кое никогаш не било во Словено-Аријската Империја или во нејзините покраини. Никогаш! Дури и воените заробеници за време на воените битки не постанувале робови во вообичаената смисла на зборот. Заробените непријатели не биле понижувани. Они работеле во домаќинството на “поседувачот” и јаделе на иста маса и спиеле во истиот дом. После неколку години работа, заробените биле ослободувани или да одат во својата Родна земја или да останат и да бидат рамноправни во секој поглед, да создадат семејство итн. Ова “робство” се состоело во тоа што нивната работа не била платена. Русите кои секогаш биле слободни и го прифавќале правото на слобода на другите луѓе, биле претворени во робови во најлошата смисла на овој збор, на почетокот на 18-тиот век. Нивниот Цар-татко, чии одлуки морале да го задоволат Бога, го сторил тоа. Никој не бил во состојба во текот на милениумите да го претвори рускиот народ во робовски; Русите го одбивале робството во секое влакно од нивното битие. Како и да е нивните непријатели пронашле начин како да го поробат рускиот народ преку апсолутна монархија. Потоа, апсолутната монархија е воспоставена од Димитар Донски за првпат, но не и последна, кисело овошје што ги отворило крвавите страници за геноцидот на рускиот народ. Денеска никој не е во брзање да говори за тоа и да ги брани човечките права на Русите.

3. Петровите “реформи” и војни имале негативен економски ефект. Популацијата од 1700 до 1725 година се смалила од 18 на 16 милиони луѓе. Воведувањето на кметството, со робовладетелскиот систем, ја упропастиле и не ја задоволувале економијата на земјата. Додека речиси сите земји во Западна Европа се ослободувале од остатоците на робството, сваќајки дека ќе бидат осудени на пропаст држејќи ги, а во Москва нивниот штитеник вовел робство. Доколку Петар I навистина се грижел за интересите на рускиот народ, он би го приметил тоа во текот на патувањето во Европските земји  и неговата посета во Големата Амбасада. И, ако ниту он ниту неговата канцелариска амбасада и персоналот обратиле внимание на овој факт, тоа би можело да значи следново:

a) Петар I бил некорисна државна и политичка фигура, на која не би требало да и биде дозволено да управува под било какви околности. Према древната традиција, деструкцијата која била започната од Рурик, а завршила со еден од неговите потомци – Димитриј Донски, таквиот човек никогаш не би смеело да биде глава на државата.

б) Петар I бил ментално ретардиран, и дури и повеќе, и не би смеел да биде на чело на државата.

в) Петар I бил регрутиран или зомбифициран од анти-руските сили, во време на своето патување во Големата Амбасада. Неговото регрутирање е неизвесно и сомнително, бидејќи што би можеле да му понудат регрутерите кога он веќе имал се како апсолутен монарх.

г) Петар I бил лукаво фатен во стапица за да учествува во Големата Амбасада од неговите лажни пријатели, и додека бил во посета, он бил заменет со човек сличен на нему надворешно, кој дури не бил ни негов двојник. Бројни се разликите помеѓу човекот кој ја оставил својата земја пред заминувањето во Големата Амбасада и човекот што се вратил назад одтаму, и анализата на неговите дело после неговото враќање, ја чинат оваа претпотавка само логична и веродостојна.

4. Петровите црковни реформи биле насочени против верните Христијани и волхвите-чувари на Словено-Аријскиот ведизам кои отишле под земја. Петар I наредил сите стари книги да бидат донесени во престолнината од сите манастири, градови и села под изговор “да бидат направени копии”. Интересно што никој не видел никакво внесување на книги во престолнината, како што никој не видел дека се направени копии на овие книги. Истотака интересно е што оние кои одбиле да ја исполнат оваа наредба било наредно да им се изврши екзекуција. Сосема чудна грижа за книги, зар не?

5. Протерувањето на Козачките воиници од границите на Москва, го присилиле Петар I да започне со формирањето на својата армија според западно-европските стандарди. За оваа намена Петар поканил војска од европските земји, давајќи им огромни привилегии во споредба со Руските офицери.  Странците презирале се што е руско и ги понижувале руските селани вовлечени во војската од стрна на волјата на монархијата. Доминантното влијание на странците во армијата, во јавните служби и образовниот систем резултирало во опозиција со аристократијата и луѓето. Петар I направил огромна стратешка грешка одбивајќи го користењето на Козачката војска што се должело на нивното придржување до старата традиција. Принципот на Козачкиот ”лава-напад” e користен од страна на Болшевиците, кога тие ја создале својата Коњаница, што играла одлучна улога во Граѓанската Војна 1918-1924.

6. Поради поразот на шведската армија довело до ослабнување на Шведска и загубување на своето влијание во Европа, што привело до зајакнување на другите на сметка на руската војска. Руските територјални превземања се немерливи со човечките загуби од 2 милиона луѓе. Во тоа време целата популација во Европа не била повеќе од 20 милиона. Имено, тоа бил Петар I кој извршил геноцид на Рускиот народ и Словените воопшто. Тоа било за време на неговото владеење и дека животите на русите постанале неговала мала промена во прљавите политички игри на западно-европските политичари.

7. Петар Велики “го пресекол прозороецот” на Европа, допуштајќи и на Русија излез на Финскиот залив, после враќањето на старите руски територии, како резултат на победата над Шведска. Правилно изјавил “го пресекол прозороецот” преку Московија за европските земји. Пред Петар I бројот на странци во земјата Московија бил многу ограничен. Воглавном амбасадорски луѓе, некои трговци и незначителен број на патници имале право да ја преминат границата. Петар I дозволил на авантурисчниот народ гледен за да ги пополни своите празни џебови со богатства од Руската земја да тече во Московија. Тоа е исто така од интерес дека на сите нив им биле дадени огромни привилегии и предности во споредба со вистинската Руска аристократија и авангарда како и со трговците и привредници.

8. За одржување на неговата војска, на Петар I му биле потребни огромни суми на пари, каде поголемиот дел бил ограбен веднаш, од стрна на двете и Руски подлеци и Петровите странски саканици. Од ова, поголемиот дел бил ограбен токму од странците, кои биле сиромашни во својата татковина или потекнуваат од сиромашни семејства или наследници од благородните семејства и биле втори, трети итн..синови и немале право на наследство. Некој од нив се вратиле во својата татковина со наполнети џепови со инзворедни богатства, другите претпочитувале да се направи профит од работата на луѓето кои биле целосно непознати за нив.

9. Петар I наметнал многу даноци, за брзо да го пополни брзото пранзнење на ризницата. Имено за ова, он ја донел вотката од Шведска и создал влада на воткин монопол. Водката е продукт во државните кафеани, анови и станиците за размена на коњи. Пред него Романови, и уште во време на Иван IV Грозни (1530-1584), пијанството е порок што се казнувал со затвор и голема парична казна.

Тоа бил Петар I кој прв започнал да го имплантира тврдото пиење на сите нивоа во руското општество со лансирањето на широка рекламна кампања и “инспирирајќи ги” луѓето по сопствениот пример да пијат премногу.  Водка монополот довел до феноменални профити за трезорот, што било доволно за неговите цели. Парите потрошени за трезорот се вратиле со минимални трошоци. Во совијетската доба, Болшевиците “побољшани-подобрени” од Петровиот подфат, направиле вотката да биде течна валута, така ги ограбувале луѓето, одземајќи им ги бедните копејки платени за нив како плата.

Оваа листа може да се продожи во бесконечност. Сите Петрови “големи дела” пред неговата смрт во 7233 (Словено-Аријска хронологија) или 1725 Р.Х. донеле во Московија (која почнала да се нарекува Руска Империја) бедна економска состојба споредна со екомонските услови само во Времето на Невољите, каде што Романови и нивните роднини земале активно учество во нејзиното создавање.

Победата над Шведска донела огромни беди за рускиот народ, поточно за оние кои биле под јаремот на Романови, вистински јарем, а не за непостоечкиот Монголскпо-Татарски јарем кои го измислиле.

Дозволете да ја погледнеме Петровата “Велика Империја”. Московија од Петровото време е прикажана на картата од 1717 година.

Map-medium

Доменот на Романови со сигурност значително ја зголемила големината од било која Европска земја но немале ништо заедничко со таа огромна Руска Империја (Голема Тартатија или Словено-Аријска Империја) каде “Руските” историчари ја поистоветуваат со Московија подоцна во нивните трудови.  Источната граница на Петровата Империја само ги досегнала западните граници на веригата на Уралските Планини. Интересно е што на оваа карта постојат неколку Новогорди. Два града: Новогорд на Ладога, Новогорд на Волга, како област во рамките на Златниот Прстен, група на градови обележени на мапата со Новогорд се пишани со големи букви. Тоа ја потврдува предпоставката на академикот Фоменко, дека Големиот Новогорд е група на градови во Златниот Прстен, како привреден и културен центар на Московија, а не како мал град на Лагода. На картата дури ни Московија, центарот, не е укажан на начинот како што е Велкиот Новогорд. Тоа е уште една потврда за фалсификувањето на руската историја.

За жал, практично ништо не е оставено од историјата на рускиот народ дека на еден или друг начин не било фалсификувано. Само тука има едно прашање: кој се профитира од овој “сребрен послужавник”!?

 

 

11 thoughts on “Петар “Велики” Романов – Непожелна Вистина

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s