Заповедите на Богот – Перун

god_perun

1. Почитувајте ги родителите свои и негувајте ги во староста, како ќе се грижите за нив, така и вашите чеда ќе се грижат за вас.

2. Спремете го сеќавањето на вашите предци на Родот свој, па така и вашите потомци ќе се сеќаваат на вас.

3. Штитете ги старите и слабите, татковците и мајките, синовите и ќерките, они се членови на Родот ваш, мудрост и цвет на вашето племе.

4. Негувајте во чедата свои љубов кон земјата на Расите да не ги заведат чудоземците прекуморски, туку самите да знаат да сторат поголеми и прекрасни чуда и во Слава на земјата ваша Света.

5. Не чинете чуда за своја корист, туку чинете чуда доблесни за Родот свои и Родот Небесен.

6. Помагајте му на ближниот во неговата неволја и вам ќе ви дојде неволја и вам ќе ви биде помогнето.

7. Добри дела чинете, и во Слава на Родот ваш и молете за заштита од Светлите Богови ваши.

8. Помагајте со сите сили да изградите Храмови и Светилишта, чувајте ја Мудроста Божја, Мудроста на Древните.

9. Измивајте ги после секоја дејност рацете ваши, кој не ги умива рацете свои, ја лишува силата Божја.

10. Капете се во водите Иријски, реките кои течат во Светата Земја, за вашето тело да биде чисто и осветено со силата Божја.

11. Чувајте го законот на Земјата ваша, Законот Небесен што вам ви го даруваа Светлите Богови ваши.

12. Почитувајте ги деновите Русалкини, обележувајте ги благодетите Божји.

13. Не заборавајте ги Боговите ваши, палете во слава Божја кандила и темјан да бидете во милост и наклонетост од Боговите ваши.

14. Не вознемирувајте го соседството ваше туку живејте со него во мир и сложност.

15. Не омаложувајте никаква титула и вашата титула нема да биде омаловажена.

16. Не нанесувајте неправда на другите луѓе од другите Вери, Еден е Бог Творецот на сите Земји и Светови.

17. Немојте да ја продавата своја Земја за злато и сребро ќе привикате клетви на себе и нема да ви биде опростено до крајот на животот ваш.

18. Чувајте ја Земјата своја и победете ги со оружје праведно сите непријатели на Расите.

19. Заштите го Родот на Расените и Свето-Русите од непријателите туѓински што газат по Земјата ваша со злобни намери и оружје.

20. Не се возгордевајте и фалете со снагата ваша тргнувајќи кон бој, туку пофалете се враќајки се од бојното поле.

21. Чувајте ја во тајност Мудроста Божја, не давајте ја Тајната Мудрост на незнабожците.

22. Не убедувајте ги оние кои немаат желба да ви ги чујат и послушаат вашите зборови.

23. Заштитете ги Храмовите и Светилиштата да не ги осквернават незнабожците , ако не ги одржувате вие Светилниците на Светата Раса и Верата на Предците ќе исчезнат за вас и ќе надојдат годините на понижување, страдание и жалост.

24. Кој ќе побегне од својата Земја во туѓина, во потрага по лагоден живот, тој е одпадник од  Родот свој и нема да му биде опростено од Родот негов, и Боговите ќе се одречат од него.

25. Немојте да се радувате на туѓа несреќа, кој се радува на туѓа несреќа самиот себе несреќа си привлекува.

26. Не злословувајте и не се подсмевајте на оние кој ве сакаат вас, туку одговорете им со Љубов и ќе стекнете заштита од Боговите ваши.

27. Љубете го ближниот, ако тоа го заслужува.

28. Да не ја зема за жена, братот-сестрата своја и синот-мајката своја, ќе го привикате гневот на Боговите и крвта на Родот свој ќе ја уништите.

29. Не земајте жени со црна боја на кожа, ќе го осквернавите Домот и Родот свој ќе го уништите, женете жени со бела кожа и прославете го својот дом и својот Род продолжете го.

30. Не носете жени, машка облека, женственоста ќе ја изгубите, туку носете го она што вашиот обичај ви го налага.

31. Не ја раскинувајте врската со Семејниот Сојуз кој Боговите ги Слават, така ќе постапите против законите на Богот Творец Единствен и среќата своја ќе ја загубите.

32. Не го убивајте чедото во утробата мајчина, кој ќе го убие чедото навлекува на себе гнев од Богот-Творец Единствениот, Жените да ги љубат своите мажи.

33. Не пијте премногу опојни пченични напитоци, знајте за мерка во се, кој многу се опива човечкиот облик го загубува.

Слава на Боговите и Предците наши Премудри 

*Перунов Ден – 20 Jули

*Богот Перун

 

Advertisements

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s